Συνέλευση ΑΝΤΑΡΣΥΑ | 27-28 Μάρτη 2010









Σάββατο 27/3: 3μμ - 8μμ
Κυριακή 28/3: 10πμ - 2μμ
_____________

Σινε Κεραμεικός

Συνέλευση ΑΝΤΑΡΣΥΑ












Ενόψει της Συνέλευσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαρτίου στο Σινέ Κεραμεικός, δημοσιοποιούμε την πολιτική και οργανωτική εισήγηση του κεντρικού Συντονιστικού προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο πλατιάς συζήτησης και ζύμωσης στο εσωτερικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την Ελλάδα.
 
Όποιες συντρόφισσες ή σύντροφοι επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν ατομικά ή συλλογικά προτάσεις πάνω στις εισηγήσεις ή και δικά τους κείμενα πολιτικού προβληματισμού μέχρι και το Σάββατο 27 Μαρτίου. Ο προβληματισμός που θα αναπτυχθεί και οι προτάσεις που θα κατατεθούν και προφορικά κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης θα καταγραφούν από επιτροπή που θα λειτουργήσει στα πλαίσια της συνέλευσης, προκειμένου να ενσωματωθούν στο μέτρο του δυνατού στο τελικό κείμενο και έτσι να εκδοθεί συναινετικά η τελική απόφαση της Συνέλευσης. 

Όλα τα κείμενα θα δημοσιοποιηθούν σε ειδικό δελτίο που θα εκδοθεί μετά τη Συνέλευση προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε κάθε τοπική ή κλαδική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.






    Πως να πάτε:

    Προβολή Συνέλευση ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

    'Ολοι και όλες στην πορεία - 23/3




    Ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας και
    το "Πρόγραμμα Σταθερότητας"...


    Όλοι και όλες στην απογευματινή πορεία,
    σήμερα Τρίτη 23/3, ώρα 18:30 από τη Νομαρχία


    Καλούν: Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών - Φοιτητικός Σύλλογος Β.Ε.Τ. - Σωματείο Μετάλλου και 
    η "Επιτροπή Αντίστασης και Αγώνα"

    Αλληλεγγύη στο Μάριο Ζέρβα!


    ΨΗΦΙΣΜΑ της ΓΣ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων | 22/3/10

     
    Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον Μάριο Ζέρβα, δάσκαλο κολύμβησης, ο οποίος συνελήφθη εντελώς αναίτια στο πανεργατικό συλλαλητήριο της 11ης Μαρτίου.

    Δηλώνουμε τον προβληματισμό μας για τη στάση των δικαστικών αρχών που επέλεξαν να δεχθούν μόνο την αποδεδειγμένα ψευδή κατάθεση κάποιων αστυνομικών και να αγνοήσουν τόσο το οπτικοακουστικό υλικό όσο και τις δεκάδες καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που αθωώνουν το Μάριο.

    Ζητάμε την άμεση αποφυλάκιση του Μάριου και την παύση της δίωξης εναντίον του.

    Η τρομοκρατία δεν πρόκειται να σταματήσει τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας!

    ______________________________

    http://freemariosz.wordpress.com/

    ______________________________ 

    Γράμμα του Μάριου Ζέρβα από τη φυλακή

    Α’ ΠΤΕΡΥΓΑ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ | 19/03/2010

    Στις 11 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη, έγινε η σύλληψή μου από τις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής. Το αίσθημα της ελευθερίας και το δικαίωμα του διαδηλώνειν κόπηκε με μιας με μένος και βία από πάνοπλο αστυνομικό των ΜΑΤ, αφού του έχει δωθεί το δικαίωμα αυτό. Αφορμή της σύλληψης η συμμετοχή σε διαδήλωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων του εργαζόμενου και μη, πολίτη, έχοντας περίεργο κούρεμα και σακίδιο. Αιτία ο παραδειγματισμός.

    Στην χούντα έσκιζαν με μαστίγιο τα πρόσωπα των εφήβων σπουδαστών μέσα και έξω από την νομική σχολή.  Τώρα, με την ίδια βαρβαρότητα, η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας όλα της τα μέσα  σκίζει και μαστιγώνει τις ζωές των ανθρώπων που έχουν μοχθήσει, εκείνων που μοχθούν και εκείνων που αντιστέκονται και δεν φοβούνται να υπάρχουν, με βίαιες οικονομικές και τρομοκρατικές πολιτικές.

    Την πολιτική ευθύνη της παράλογης σύλληψης υποχρεούται να την αναλάβει το κράτος. Η καθολική πολιτική αντίδραση που εκφράστηκε μέσα από το κύμα διαμαρτυρίας, αποδεικνύει ότι η κοινωνία αντιστέκεται. Κι αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για ’μένα, που συνειδητά επέλεξα να παραμένω ανένταχτος. Το κράτος ζητά την ανυπαρξία μας και φοβάται την ύπαρξή μας.

    Δεν είναι τόσο η δική μου περίπτωση προφυλάκισης, όσο τα αλλεπάλληλα παραδείγματα ψευδών κατηγοριών που αναδεικνύουν και αποδεικνύουν την προσπάθεια του κράτους να τρομοκρατήσει και να ταπεινώσει τον κάθε άνθρωπο που υπερασπίζεται τα δικαιώματά του, όσο και να αποθαρρύνει τον οποιονδήποτε άλλο διανοηθεί να τα υπερασπιστεί, δημιουργώντας κοινωνίες άβουλες που δεν θα αντιδρούν και δεν θα διεκδικούν.

    Ευχαριστώ όσους αγωνίζονται για την αποφυλάκισή μου τόσο από την αρχή όσο και κατά την διάρκεια, από πραγματικό ενδιαφέρον, μακριά από κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες, είτε συμφωνώ με τις μορφές είτε όχι, γιατί δεν νιώθω ότι αυτό που είναι κρίσιμο αυτή την στιγμή είναι να συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται αυτή η αλληλεγγύη, όσο να κριθεί το ίδιο το κράτος για τις πράξεις του.

    Λευτεριά σε όσους είναι στα κελιά, συνεχιστές στην προσπάθεια για απελευθέρωση των κρατουμένων και της σκέψης. Από τα κρατητήρια στην ΓΑΔΑ, γραμμένος στους κίτρινους τοίχους όπου υπάρχουν ακόμα ξεχασμένοι κρατούμενοι για μέρες και μέρες μέσα σε άθλιες συνθήκες.


    Χρυσό κλουβί, υγρό κλουβί, λίγο το νοιάζει το πουλί.
    Μάριος Ζ.

    Υ.Γ. «Απ΄ όσα παρέχει η σοφία για την ευτυχία της ζωής συνολικά, το κατά πολύ πιο σημαντικό είναι η απόκτηση φίλων» – ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ.
     

    Μηνύματα Αλληλεγγύης στους έλληνες εργαζόμενους

       
    1. CADTM [Επιτροπή για τη διαγραφή του χρέους του τρίτου κόσμου]

      Ανακοίνωση 4/3/2010 - Ελλάδα: Η CADTM καταδικάζει το σχέδιο λιτότητας, που οδηγεί σε σημαντικές υποχωρήσεις

      Η ελληνική κυβέρνηση ανήγγειλε την εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας που το καλοδέχτηκαν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΔΝΤ. Αλλά για την CADTM τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα αυτό είναι απλώς απαράδεκτα. Αυτό που η κυβερνηση της Αθήνας παρουσιάζει ως λύση απέναντι στην κρίση δεν είναι τίποτα άλλο από τον εγκλωβισμό του ελληνικού λαού σε ομηρεία, εκβιαζόμενος να αναλάβει να πληρώσει την ανευθυνότητα των χρηματοπιστωτικών παραγόντων που προκάλεσαν ή δημιούργησαν την κρίση...

      Διαβάστε περισσότερα
       
      _________________________


      2. Δήλωση των Olivier Besancenot [Γαλλία], Francisco Louca [Πορτογαλία] 
      και Boguslaw Zietek [Πολωνία], Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010:
      Αλληλεγγύη με τους έλληνες εργαζόμενους 


      Με κάλεσμα των συνδικαλιστικών και πολιτικών τους οργανώσεων, οι έλληνες εργαζόμενοι, για δεύτερη φορά, παρέλυσαν τη ζωή της χώρας, για να αρνηθούν τα μέτρα αφόρητης λιτότητας που αποφάσισε η σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου, ούτως ώστε να επιτρέψει στο κράτος να συνεχίσει να δίνει δισεκατομμύρια στις τράπεζες και στα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κερδοσκοπούν με το χρέος του...


      ____________________________


      3. Ανακοίνωση του γαλλικού
      Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος [NPA]
      4/3/2010


      To NPA υποστηρίζει τους έλληνες συνδικαλιστές που έχουν καταλάβει σήμερα το πρωί το Υπουργείο Οικονομίας. Η ελληνική σοσιαλιστική κυβέρνηση και η Ευρωπαική Επιτροπή θέλουν να βάλουν τους μισθωτούς να πληρώσουν την κρίση και τα δημοσιονομικά ελλείματα ...


      ____________________________


      4. Ανακοίνωση της Izquierda Anticapitalista
      [Αντικαπιταλιστική Αριστερά - Ισπανία]


      Η σημερινή κρίση του συστήματος επιστρέφει στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Γιώργου Παπανδρέου οργανώνει καινούργια επίθεση εναντίον των ελλήνων εργαζομένων, συνεχίζοντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ξεκίνησε η ελληνική δεξιά εδώ και κάποια χρόνια. Σαν μέσα για την άμβλυνση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους προτείνονται μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, που δεν θα κάνουν τίποτα περισσότερο από το να χειροτερέψουν τις ήδη επισφαλείς συνθήκες των ελλήνων εργαζομένων...


      ____________________________


      6. Μήνυμα RSB και ISL [Γερμανία] προς την ΟΚΔΕ - Σπάρτακος:

      "Αλληλεγγύη με τον αγώνα της ελληνικής εργατικής τάξης"


      Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τον αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας της ελλάδας ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου. Αντιστέκονται δίκαια επειδή δεν ευθύνονται αυτοί για την κρίση αλλά εκείνοι που ασκούν την εξουσία και επωφελούνται από το καπιταλιστικό σύστημα...

      Παρεμβάσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ [Ιωαννίνων]


      Παρεμβάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ [Ιωαννίνων] ενάντια στην κρίση, τη λιτότητα που επιβάλλει η σοσιαλιστική κυβερνηση Παπανδρέου, τα νέα μέτρα και το "Πρόγραμμα Σταθερότητας":

      • για την μείωση των στρατιωτικών δαπανών με αφορμή την αγορά πολεμικού εξοπλισμού [6 φρεγάτες] την ίδια στιγμή που επιβάλλονται τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Με βασικό σύνθημα στο πανό: "6 νέες φρεγάτες για την προστασία των Ελλήνων εφοπλιστών στη Σομαλία ή 14ος μισθός", μοιράστηκαν φυλλάδια και έγινε παρέμβαση μπροστά από το κτήριο της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων.
      Διαβάστε περισσότερα εδώ:


      • για την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, έξω από το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Αβέρωφ.  
      Διαβάστε περισσότερα εδώ:

      Άμεση δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας!

      Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 12/3 στην πλατεία Πάργης από τον τοπικό πυρήνα της ΟΚΔΕ - Σπάρτακος και τους νέους|νέες ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την εκκλησιαστική περιουσία. Ανοίχθηκαν πανό και μοιράστηκαν φυλλάδια στους περαστικούς, ενώ η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα θετική. Πιο συγκεκριμένα ο πυρήνας της ΟΚΔΕ - Σπάρτακος άνοιξε πανό που έλεγε: "Άμεση δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας" και μοίρασε το παρακάτω κείμενο:




      Ενάντια στην οικονομική κρίση και το δημόσιο χρέος,
      άμεση δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας!

      Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου δείχνουν ποιος θα πρέπει σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ να πληρώσει άλλη μια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος: είναι η ελληνική εργατική τάξη, η μισθωτή, εργαζόμενη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα στο δημόσιο τομέα, αύριο και στον ιδιωτικό. Μικρή εντύπωση προκαλεί που αυτήν την απόφαση της κυβέρνησης στηρίζουν ανεπιφύλακτα όχι μόνο η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, όχι μόνο οι «διεθνείς αγορές», η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και το σύνολο των Ελλήνων τραπεζιτών, βιομηχάνων και εφοπλιστών και τα ΜΜΕ που έχουν στην ιδιοκτησία τους. Την ίδια στιγμή, τα εντυπωσιακά κέρδη των τραπεζών που ενισχύθηκαν με 28 δις ευρώ τη δύσκολη ώρα, οι εξοπλιστικές δαπάνες, από τις μεγαλύτερες μέσα στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, και τα μεγάλα εισοδήματα  μένουν στο απυρόβλητο.

      Απείραχτος μένει και ο μεγάλος Έλληνας καπιταλιστής που λέγεται Εκκλησία της Ελλάδος. Η χριστιανική ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Ελλάδα με τις κατά τόπους μητροπόλεις της έχει στη διάθεσή της μια αμύθητη περιουσία. Περιλαμβάνει ακίνητα κάθε είδους και εκτάσεις σε όλη την επικράτεια, που συχνά νοικιάζονται ή πωλούνται αποφέροντας μεγάλα κέρδη. Στην ιδιοκτησία της, όμως, έχει και μεγάλο αριθμό μετοχών σε μια σειρά ελληνικές τράπεζες. Χαρακτηριστικά, η ελληνορθόδοξη Εκκλησία με διαχειριστή την πανίσχυρη Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο) είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος στην Εθνική Τράπεζα, κατέχοντας συνολικά 11,9 εκατομμύρια μετοχές. Η περιουσία αυτή έχει αποκτηθεί κυρίως επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν η Εκκλησία διοικούσε προς όφελος του Σουλτάνου το γένος των Ρωμιών, αλλά βασίζεται και στην εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανασφάλειας και τις δημόσιες σχέσεις πλούσιων επιχειρηματιών που οδήγησαν σε γενναίες δωρεές. Η εκκλησιαστική περιουσία, έτσι αποκτημένη, αυξάνεται και εξελίσσεται με την εμπορική της εκμετάλλευση από τους σύγχρονους ρασοφόρους επιχειρηματίες.

      Τα οικονομικά προνόμια της Εκκλησίας δε σταματούν στη σκανδαλωδώς αποκτημένη περιουσία της. Επεκτείνονται στην εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και στη διαχείριση «ανθρωπιστικής βοήθειας» από την εκκλησιαστική «ΜΚΟ Αλληλεγγύη». Ιδιαίτερα προσοδοφόρα έχει αποδειχτεί και η μεθόδευση «θαυμάτων», που αποτελούν πόλο έλξης για το θρησκευτικό τουρισμό. Πάνω από 10.000 είναι οι ιερείς διαφόρων βαθμίδων, οι αρχιμανδρίτες και μητροπολίτες, καθώς και μια πληθώρα άλλου βοηθητικού προσωπικού, που αμείβονται, ασφαλίζονται και συνταξιοδοτούνται από το κράτος χωρίς να συνεισφέρουν οικονομικά τίποτα σε αυτό. Οι παπάδες δεν παραλείπουν να συμπληρώνουν αυτούς τους μισθούς εκμεταλλευόμενοι συστηματικά τις χαρές και τις λύπες των ανθρώπων εισπράττοντας συχνά εντυπωσιακά ποσά για να τελέσουν από εγκαίνια, γάμους και βαφτίσια μέχρι  κηδείες και τρισάγια. Η περιουσία και όλα αυτά τα υπόλοιπα έσοδα συνοδεύονται από τα προκλητικά προνόμια που απολαμβάνει η Εκκλησία ως επίσημη, κρατική θρησκεία στην Ελλάδα, καθεστώς που τις εξασφαλίζει όχι μόνο προσβάσεις στο δημόσιο ταμείο, τις επιχειρήσεις και την πολιτική εξουσία, αλλά μια εγγυημένη αναπαραγωγή του ποίμνιού της.

      Ειδικά η Μητρόπολη Ιωαννίνων είναι από τις πιο πλούσιες μητροπόλεις στην Ελλάδα, με εκτεταμένη ακίνητη περιουσία, αλλά και με 2.300.000 μετοχές στην Εθνική Τράπεζα. Με τέτοια μετοχική ισχύ δεν είναι καθόλου περίεργο που ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος Σετάκης, μητροπολίτης από το 1975, έχει εξασφαλισμένη θέση εδώ και χρόνια στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και στην κεντρική διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

      Μια σειρά από σκάνδαλα χαρακτηρίζουν τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από το πιο γνωστό Βατοπέδι μέχρι την πώληση εκτάσεων προστατευόμενων και αμφίβολης ιδιοκτησίας από τη Μονή Τοπλού στην Κρήτη και από τη Μητρόπολη Δημητριάδος (Μαγνησίας) με σκοπό την τουριστική τους εκμετάλλευση. Κι αυτές είναι λίγες από τις περιπτώσεις που έχουν έρθει στην επιφάνεια παρά την προστασία των κυβερνήσεων και των επιχειρηματιών-συνεταίρων της Εκκλησίας. Το όποιο «κοινωνικό έργο», με τα χρήματα που περισσεύουν από τα επιχειρηματικά πρότζεκτ, τον ατομικό πλουτισμό και την προώθηση της θεοκρατίας αλλά και τη χρηματοδότηση παρεκκλησιαστικών, ακροδεξιών και εθνικιστικών κύκλων, έρχεται βέβαια με αντάλλαγμα την πίστη και την υποταγή στην Εκκλησία και τους ανθρώπους της.

      Ποιος θα πληρώσει λοιπόν την οικονομική κρίση; Πού θα βρεθούν τα χρήματα; Πέρα από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, είναι τώρα η ώρα για την άμεση δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, περιουσίας που αποκτήθηκε με τόσο σκανδαλώδη τρόπο και οι παπάδες τη διαχειρίζονται με κύριο σκοπό τη διαιώνιση των προνομίων τους και τον πλουτισμό τους. Όλη αυτή η περιουσία πρέπει να διατεθεί για τη χρηματοδότηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους που δε θα ζητάει ως αντάλλαγμα την πίστη και την υποταγή για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε ότι 10.000 περισσότεροι εκπαιδευτικοί και  ιατρικό προσωπικό είναι απείρως πιο χρήσιμοι από 10.000 παπάδες. Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε το εκκλησιαστικό θησαυροφυλάκιο για να πάρουμε αυτά που έχει ιδιοποιηθεί εδώ και αιώνες η εκκλησιαστική γραφειοκρατία εκμεταλλευόμενη την ανθρώπινη αδυναμία και ανασφάλεια.

      __________________________________ 

      Φωτογραφίες από την παρέμβαση



      Γενική Απεργία


      11 Μαρτίου Γενική Απεργία - Όλοι και όλες στους δρόμους!

      Ενάντια στα νέα μέτρα και το "Πρόγραμμα Σταθερότητας"

      Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων - ώρα 10:30

      Ανακοίνωση για τα νέα μέτρα

      Όλοι και όλες στην πορεία | Πέμπτη 4/3

      Όλοι και όλες  στους δρόμους ενάντια στα νέα μέτρα και στο "Σύμφωνο Σταθερότητας"

      διαδήλωση σήμερα Πέμπτη 4/3, ώρα 18:30 από το Εργατικό Κέντρο
      _________________________

      Καλούν: ΑΡΑΝ | ΚΟΕ | ΝΑΡ | ΟΚΔΕ - Σπάρτακος | ΟΚΔΕ - Εργατική Παλη 
       ΜΛ - ΚΚΕ | ΚΚΕ -μλ | ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ