Θάνατος του Daniel Bensaïd

Daniel Bensaïd
_________________________________
[25 Μαρτίου 1946 – 12 Ιανουαρίου 2010]

Σοβαρά άρρωστος για πολλούς μήνες, ο σύντροφος μας Daniel Bensaïd, πέθανε σήμερα το πρωί. Επαναστάτης και ακτιβιστής από την εφηβεία του, ήταν ένας από τους ιδρυτές της JCR το 1966 ενώ συμμετείχε στο κίνημα της 22ης Μάρτη. Επίσης έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη συγκρότηση της LCR το 1969, στην οποία ήταν από καιρό μέλος της ηγεσίας της. Παράλληλα, ήταν ένας από τους κύριους ηγέτες της 4ης Διεθνούς, ενώ συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του NPA.

Φιλόσοφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία γύρω από τη φιλοσοφία και την πολιτική. Είναι γνωστός για τις διατριβές του γύρω από τον Walter Benjamin και τον Karl Marx. Άρθρα του και αναλύσεις έχουν φιλοξενηθεί σε μια σειρά περιοδικών και εντύπων. Παράλληλα ήταν ένας από αυτούς που ξεκίνησαν το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης [IIRE].



Ο Bensaïd έδωσε σημαντικές μάχες τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο για την υπεράσπιση του μαρξισμού, μένοντας πιστός στις επαναστατικές αρχές και συλλέγοντας τις εμπειρίες του σύγχρονου επαναστατικού κοινωνικού κινήματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου