Άμεση δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας!

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 12/3 στην πλατεία Πάργης από τον τοπικό πυρήνα της ΟΚΔΕ - Σπάρτακος και τους νέους|νέες ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την εκκλησιαστική περιουσία. Ανοίχθηκαν πανό και μοιράστηκαν φυλλάδια στους περαστικούς, ενώ η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα θετική. Πιο συγκεκριμένα ο πυρήνας της ΟΚΔΕ - Σπάρτακος άνοιξε πανό που έλεγε: "Άμεση δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας" και μοίρασε το παρακάτω κείμενο:




Ενάντια στην οικονομική κρίση και το δημόσιο χρέος,
άμεση δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας!

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου δείχνουν ποιος θα πρέπει σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ να πληρώσει άλλη μια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος: είναι η ελληνική εργατική τάξη, η μισθωτή, εργαζόμενη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα στο δημόσιο τομέα, αύριο και στον ιδιωτικό. Μικρή εντύπωση προκαλεί που αυτήν την απόφαση της κυβέρνησης στηρίζουν ανεπιφύλακτα όχι μόνο η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, όχι μόνο οι «διεθνείς αγορές», η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και το σύνολο των Ελλήνων τραπεζιτών, βιομηχάνων και εφοπλιστών και τα ΜΜΕ που έχουν στην ιδιοκτησία τους. Την ίδια στιγμή, τα εντυπωσιακά κέρδη των τραπεζών που ενισχύθηκαν με 28 δις ευρώ τη δύσκολη ώρα, οι εξοπλιστικές δαπάνες, από τις μεγαλύτερες μέσα στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, και τα μεγάλα εισοδήματα  μένουν στο απυρόβλητο.

Απείραχτος μένει και ο μεγάλος Έλληνας καπιταλιστής που λέγεται Εκκλησία της Ελλάδος. Η χριστιανική ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Ελλάδα με τις κατά τόπους μητροπόλεις της έχει στη διάθεσή της μια αμύθητη περιουσία. Περιλαμβάνει ακίνητα κάθε είδους και εκτάσεις σε όλη την επικράτεια, που συχνά νοικιάζονται ή πωλούνται αποφέροντας μεγάλα κέρδη. Στην ιδιοκτησία της, όμως, έχει και μεγάλο αριθμό μετοχών σε μια σειρά ελληνικές τράπεζες. Χαρακτηριστικά, η ελληνορθόδοξη Εκκλησία με διαχειριστή την πανίσχυρη Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο) είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος στην Εθνική Τράπεζα, κατέχοντας συνολικά 11,9 εκατομμύρια μετοχές. Η περιουσία αυτή έχει αποκτηθεί κυρίως επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν η Εκκλησία διοικούσε προς όφελος του Σουλτάνου το γένος των Ρωμιών, αλλά βασίζεται και στην εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανασφάλειας και τις δημόσιες σχέσεις πλούσιων επιχειρηματιών που οδήγησαν σε γενναίες δωρεές. Η εκκλησιαστική περιουσία, έτσι αποκτημένη, αυξάνεται και εξελίσσεται με την εμπορική της εκμετάλλευση από τους σύγχρονους ρασοφόρους επιχειρηματίες.

Τα οικονομικά προνόμια της Εκκλησίας δε σταματούν στη σκανδαλωδώς αποκτημένη περιουσία της. Επεκτείνονται στην εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και στη διαχείριση «ανθρωπιστικής βοήθειας» από την εκκλησιαστική «ΜΚΟ Αλληλεγγύη». Ιδιαίτερα προσοδοφόρα έχει αποδειχτεί και η μεθόδευση «θαυμάτων», που αποτελούν πόλο έλξης για το θρησκευτικό τουρισμό. Πάνω από 10.000 είναι οι ιερείς διαφόρων βαθμίδων, οι αρχιμανδρίτες και μητροπολίτες, καθώς και μια πληθώρα άλλου βοηθητικού προσωπικού, που αμείβονται, ασφαλίζονται και συνταξιοδοτούνται από το κράτος χωρίς να συνεισφέρουν οικονομικά τίποτα σε αυτό. Οι παπάδες δεν παραλείπουν να συμπληρώνουν αυτούς τους μισθούς εκμεταλλευόμενοι συστηματικά τις χαρές και τις λύπες των ανθρώπων εισπράττοντας συχνά εντυπωσιακά ποσά για να τελέσουν από εγκαίνια, γάμους και βαφτίσια μέχρι  κηδείες και τρισάγια. Η περιουσία και όλα αυτά τα υπόλοιπα έσοδα συνοδεύονται από τα προκλητικά προνόμια που απολαμβάνει η Εκκλησία ως επίσημη, κρατική θρησκεία στην Ελλάδα, καθεστώς που τις εξασφαλίζει όχι μόνο προσβάσεις στο δημόσιο ταμείο, τις επιχειρήσεις και την πολιτική εξουσία, αλλά μια εγγυημένη αναπαραγωγή του ποίμνιού της.

Ειδικά η Μητρόπολη Ιωαννίνων είναι από τις πιο πλούσιες μητροπόλεις στην Ελλάδα, με εκτεταμένη ακίνητη περιουσία, αλλά και με 2.300.000 μετοχές στην Εθνική Τράπεζα. Με τέτοια μετοχική ισχύ δεν είναι καθόλου περίεργο που ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος Σετάκης, μητροπολίτης από το 1975, έχει εξασφαλισμένη θέση εδώ και χρόνια στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και στην κεντρική διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μια σειρά από σκάνδαλα χαρακτηρίζουν τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από το πιο γνωστό Βατοπέδι μέχρι την πώληση εκτάσεων προστατευόμενων και αμφίβολης ιδιοκτησίας από τη Μονή Τοπλού στην Κρήτη και από τη Μητρόπολη Δημητριάδος (Μαγνησίας) με σκοπό την τουριστική τους εκμετάλλευση. Κι αυτές είναι λίγες από τις περιπτώσεις που έχουν έρθει στην επιφάνεια παρά την προστασία των κυβερνήσεων και των επιχειρηματιών-συνεταίρων της Εκκλησίας. Το όποιο «κοινωνικό έργο», με τα χρήματα που περισσεύουν από τα επιχειρηματικά πρότζεκτ, τον ατομικό πλουτισμό και την προώθηση της θεοκρατίας αλλά και τη χρηματοδότηση παρεκκλησιαστικών, ακροδεξιών και εθνικιστικών κύκλων, έρχεται βέβαια με αντάλλαγμα την πίστη και την υποταγή στην Εκκλησία και τους ανθρώπους της.

Ποιος θα πληρώσει λοιπόν την οικονομική κρίση; Πού θα βρεθούν τα χρήματα; Πέρα από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, είναι τώρα η ώρα για την άμεση δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, περιουσίας που αποκτήθηκε με τόσο σκανδαλώδη τρόπο και οι παπάδες τη διαχειρίζονται με κύριο σκοπό τη διαιώνιση των προνομίων τους και τον πλουτισμό τους. Όλη αυτή η περιουσία πρέπει να διατεθεί για τη χρηματοδότηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους που δε θα ζητάει ως αντάλλαγμα την πίστη και την υποταγή για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε ότι 10.000 περισσότεροι εκπαιδευτικοί και  ιατρικό προσωπικό είναι απείρως πιο χρήσιμοι από 10.000 παπάδες. Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε το εκκλησιαστικό θησαυροφυλάκιο για να πάρουμε αυτά που έχει ιδιοποιηθεί εδώ και αιώνες η εκκλησιαστική γραφειοκρατία εκμεταλλευόμενη την ανθρώπινη αδυναμία και ανασφάλεια.

__________________________________ 

Φωτογραφίες από την παρέμβαση



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου