Nίκη για τους μετανάστες απεργούς πείνας




Η νίκη ήταν μεγάλη και ελπιδοφόρα
Ο αγώνας συνεχίζεται...

Καταβλήθηκαν σήμερα το απόγευμα [22/12] τα δεδουλευμένα στους 30 μετανάστες απεργούς πείνας από τη Σενεγάλη. Τα χρήματα προήλθαν από δάνειο με υποθήκευση ακινήτου του Κρίτωνα Τζαρτζούλη. Η απεργία πείνας, που είχε ξεκινήσει στις 10 Δεκεμβρίου, σταμάτησε και οι μετανάστες αποχώρησαν από τη Νομαρχία.

Πρόκειται για μεγάλη νίκη ενός πολύ σκληρού αγώνα που δόθηκε από τους μετανάστες, καθώς όχι μόνο ήταν απεργοί πείνας για 12 μέρες, αλλά κοιμόντουσαν έξω, μπροστά στη Νομαρχία, με βροχή, ακόμα και χιόνι, και μάλιστα πολλές μέρες έκανε πολύ κρύο. Το κίνημα αλληλεγγύης ήταν πραγματικά ευρύ, με αρμονική συνεργασία ανθρώπων από πολλούς χώρους, αλλά και με ιδιαίτερα εμφανή τη βοήθεια πολιτών των Ιωαννίνων που ενδιαφέρονταν, στήριζαν τον αγώνα των μεταναστών και προσέφεραν βοήθεια σε ρούχα, σκηνές και χρήματα. Ήταν αυτό το κίνημα αλληλεγγύης που αποτέλεσε ασπίδα απέναντι σε κάθε σκέψη αστυνομικής επέμβασης. Με επιτυχία συνδυάστηκαν επίσης ο πολιτικός αγώνας, αλλά και οι νομικές ενέργειες για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Η νίκη των μεταναστών απεργών πείνας είναι μια απόδειξη ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δε γίνονται, αλλά και ένα μήνυμα προς όλους, μετανάστες και Έλληνες, ότι μπορούμε να νικήσουμε, είτε αυτό αφορά επιμέρους αγώνες είτε συνολικά απέναντι στο Μνημόνιο και την κρίση. Στα Γιάννενα ο κατάλογος των εργαζόμενων που παραμένουν απλήρωτοι δεν έχει τέλος και περιλαμβάνει τους εργαζόμενους στα Ατλάντικ, τον Καρυπίδη, αλλά και εργαζόμενους στο Δήμο. Και ο δικός τους αγώνας αποκτά τώρα νέα δύναμη και νέα ελπίδα.

Με τη νίκη και το τέλος της απεργίας πείνας πολλά άμεσα ζητήματα για τους μετανάστες στα Γιάννενα παραμένουν. Τη Δευτέρα, όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία ανάμεσα στον Κρ. Τζαρτζούλη και τους μετανάστες από τη Σενεγάλη, αποκαλύφτηκε ότι ο ίδιος χρωστάει δεδουλευμένα σε 40 συνολικά μετανάστες από το Πακιστάν που είχαν δουλέψει στα θερμοκήπιά του από το 2008 ως σήμερα. Ενώ όσοι δούλευαν φέτος στα θερμοκήπιά του είχαν έρθει στην αρχή της διαμαρτυρίας στη Νομαρχία, έφυγαν χωρίς να ενημερώσουν ούτε τους δικηγόρους για το οφειλόμενο σε αυτούς ποσό με αποτέλεσμα να μη συμπεριληφτούν στη συμφωνία με τον εργοδότη. Σύμφωνα με τους μετανάστες από το Πακιστάν, συνολικά τους οφείλονται από τον Κρίτωνα Τζαρτζούλη πάνω από 100.000 ευρώ. Επίσης, χτες ο πρώτος μετανάστης από το Πακιστάν που πήγε στην τοπική αστυνομία να καταθέσει αίτηση πολιτικού ασύλου συνελήφθη με πρόσχημα κάποια παρατυπία και κρατείται μέχρι να δικαστεί, πιθανόν αύριο.

Αναδημοσίευση από athens.indymedia

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στους μετανάστες και τους αλληλέγγυους για το σπουδαίο αυτόν αγώνα - παράδειγμα!

Δημοσίευση σχολίου