Απόλυση Ντ. Παλαστίδη από τις εκδόσεις Άγρα


Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ Σπάρτακος σχετικά με τη δημοσίευση κειμένου 18 διανοούμενων της αριστεράς για την απόλυση του βιβλιοϋπαλλήλου Ντίνου Παλαιστίδη


Με αφορμή τη δημοσίευση του κειμένου δεκαοχτώ γνωστών ανθρώπων της αριστεράς (ανάμεσά τους και ενός μέλους της ΟΚΔΕ Σπάρτακος) για την υπόθεση της απόλυσης του συντρόφου Ντίνου Παλαιστίδη από τις εκδόσεις Άγρα, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος δηλώνει κατηγορηματικά και με το πιο σαφή τρόπο ότι είναι αλληλέγγυα με τον αγώνα του Σωματείου Βιβλιοϋπαλλήλων για τη δικαίωση του απολυμένου συναδέλφου. Δεν είμαστε μόνο δίπλα τους στο δίκαιο αίτημα της κινητοποίησης αλλά  υποστηρίζουμε έμπρακτα και την επιλογή του Σωματείου να διεξάγει ένα μαχητικό αγώνα διεκδίκησης της επαναπρόσληψης του συναδέλφου μέσα από απεργιακές φρουρές και παραστάσεις έξω από τον εκδοτικό οίκο, με αφίσες και κείμενα, ψηφίσματα και συνθήματα στους τείχους. Η στάση του Σωματείου Βιβλιοϋπαλλήλων αποτελεί παράδειγμα μαχητικού συνδικαλισμού. Χαιρετίζουμε επίσης όλα τα σωματεία, τις οργανώσεις και τους ανεξάρτητους αγωνιστές/ριες που πήραν με σαφήνεια το μέρος του Σωματείου.

Το κείμενο των δεκαοχτώ προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις. Από τη μία υποστηρίζει την επαναπρόσληψη του βιβλιοϋπαλλήλου και από την άλλη μας καλεί να μην αντιμετωπίσουμε τον εκδοτικό οίκο ως μια «οποιαδήποτε καπιταλιστική επιχείρηση», θεωρεί την απόλυση ως μια «ένταση ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο που έπρεπε να λυθεί με μια συζήτηση στο χώρο του βιβλίου» και χαρακτηρίζει την κινητοποίηση του Σωματείου ως «θορυβώδη και άδικη προσπάθεια απαξίωσης της «Άγρας»». Είναι πράγματι λυπηρό ότι τα επιχειρήματα αυτά προέρχονται από ανθρώπους που αναφέρονται στον μαρξισμό, και μάλιστα από ανθρώπους που κατά καιρό πλειοδοτούν σε επαναστικότητα. Οι «δεκαοχτώ» σε μια εργατική κινητοποίηση επέλεξαν να είναι «μεσολαβητές» ανάμεσα στο αφεντικό και τον απολυμένο εργάτη. Το εργατικό κίνημα δεν έχει ανάγκη από «μεσολαβητές» και «κόκκινους προφέσορες» που την ώρα της μάχης αρνούνται να αποποιηθούν τα προσωπικά συμφέροντά τους και να χαλάσουν τη σχέση με τον «εκδότη» ή τον «συνεργάτη» τους. Το εργατικό κίνημα μπορεί και πρέπει να στηριχθεί στην αυτοοργάνωσή του και στην ταξική ανεξαρτησία του.

27/2/2010

[Το κείμενο των "18" μπορεί να βρεθεί στη σελίδα:


ΟΚΔΕ Σπάρτακος  |  Ελληνικό τμήμα της 4ης Διεθνούς


 _______________________________________


 Blog για την απόλυση του Ντίνου Παλαιστίδη με συγκεντρωμένο υλικό και ανακοινώσεις 





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου